Ceremony

Kao Wedding filmmaker, sve cesce lovim sebe u ulozi necega sto ima veze sa planiranjem vjencanja. Nesto kao svojevrstan edukator. Zbog cega mislim da je vazno to da radim, iako to, reklo bi se, nema veze sa dijelom posla koji radim. Kakve veze ima  wedding film, sa organizacijom vjencanja. Zar nije potrebno samo doci, uzeti kameru i snimati? Po mojem misljenju, nije. Za dobar wedding film, potrebno je sto ljepse vjencanje. Vjencanje ili "wedding day", traje cijeli dan, a njegova sustina, osnova oko koje se sve vrti i okuplja, razlog zbog kojeg su svi prisutni, momenat zbog kojeg se pazljivo bira vjencanica, cipele, smoking, zbog kojeg cijeli timovi rade na raznim stvarima, dekorateri, sminkeri, frizeri....je CEREMONIJA.
Ona je najvazniji dio dana. Ne manje vazni momenti, su trenutci kada se dvoje pazljivo i sa blagom tremom spremaju da izadju "pred oltar". Kao i sve sto nakon ceremonije slijedi. Wedding day nije samo party, na kome djuskate u muziku...satima. To je proslava srece i svega zbog cega ste tu. Igra i ples i nista vise. Ali svakako ima svoju vaznu ulogu u ovom, po sebi, posebnom danu. Posvetiti se najvise samo tome, samo party-ju, je propustiti sustinu dana, sustinu uspomene. Zato ja, uz dobru kafu, volim razgovarati sa parom o tome, kako da usmjere najvecu paznju ka sustini dana, ka ceremoniji a sa paznjom povedu racuna i o svim drugim djelovima svog dana i urede ga tako da najvise uzivaju u njemu, upravo njih dvoje. Jer, samo zbog njih dvoje, svi ostali su tu. Uputiti nekome pozivnicu za vjencanje, je vec dovoljna i velika cast, koju taj dobija. 
Misljenja sam, da se ceremonija vjencanja kod nas, mora znacajno mjenjati. I vrijeme je. Dolazak sluzbenika opstine grada u kojem se vjencavate, i bez-emotivno (a i kako bi drugacije) slusanje iscitavanja stavova i clanova zakona, i blijedo potpisivanje u knjigu vjencanih, u trajanju od 6 minuta, ne mogu da smatram kao sustinu dana, kao nesto zbog cega se mjesecima unaprijed sa paznjom spremate. Osim izostanka bilo kakve emocije, ovdje dolazi do izostaka sustine. Da podsjetim, potpisivanje u knjigu vjencanih, mozete uraditi bilo kada u prostorijama opstine, za 4 minuta. 
Lokacija na kojima treba da se desi, ceremonija vjecanja, je od izuzetnog znacaja, kako za par, za goste i njihov dozivljaj tako i za wedding film i fotografije. Uradite to u sali restorana, izostace svaki lijep dozivljaj i lijep kadar koji treba biti sjutra draga uspomena. 
Gdje se mozete vjencati? Gdje mozete napraviti ceremoniju? Odgovor je veoma lak. Gdje god pozelite! Bilo to na obali rijeke, jezera, na proplanku sume, u vinogradu, na vrhu nekog brda, kod nekog vodopada, pa nasa zemlja je za to kao stvorena. Ne iskoristiti to, je isto kao da vam nije bitno kakva ce biti vasa vjencanica, vase odjelo, frizura, prsten...
Maja i Djordje su, kroz razgovor samnom, kada smo pricali o mom angazmanu za wedding video, provukli da oni ne zele "klasicnu ceremoniju", pred sluzbenicima opstine u restoranu. Restoran, tj bastu njegovu, zele samo za party, i pratece sadrzaje. Pomogao sam im u odluci, i skupa smo dosli na ideju da se ceremonija napravi u predivnim vinogradima Plantaza. Sve je bilo sredjeno za par minuta. Toliko o tome koliko je truda potrebno za takvo nesto. 
Da skratim, ljudi....vjencavajte se. Ali uradite to kako treba, napravite svoj jedinstven dan, jer, zurka i ples su samo zurka i ples, CEREMONIJA je sustina svega, po cemu ce svi a najvaznije vi, pamtiti taj dan kao jedinstven i poseban.

Volite se...